Välkommen till mina matminnen och matlagningsförsök på egen hand
Antal portioner 4
Det behöver du
1 pajdeg - hemgjord enligt ditt eget recept eller färdig köpt
Hjortfärspaj med svamp
Hur man
Börja med pajdegen efter ditt eget recept!
Sätt ugnen på 225 grader.
servera pajen med en fräsch sallad t.ex.
grovrivna morötter dressade med färskpressad apelsin eller
varva skivade tomater, skivad apelsin, finskuren silverlök och skivade svarta oliver, dressa med olivolja och en god balsamvinäger.
Antal portioner 4-5
Det behöver du
0,75 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
500 g blandfärs
0,5 gul lök riven
1,5tsk salt
1-2 krm vitpeppar
1 ägg
1 pkt bacon
3-4 dl lättkokta tärnade
grönsaker (exvis morot, zuccini, palsternacka, sötpotatis)
0,5 -1 dl hackad persilja
Köttfärsgrotta
Hur man
Sätt ugnen på 175 grader
1. Låt ströbrödet svälla i mjölken.
2. Riv gul lök
3. Blanda färsen med ströbrödsmjölken, lök, salt, peppar
och ägg till en jämn smet.
4. Lägg ut baconskivorna bredvid varandra på en skärbräda i rektangulär form.
5. Bred färsen över baconet.
6. Lägg de lättkokta grönsakerna blandade
med den hackade persiljan i en hög längs med färsen och rulla sen ihop till en avlång rulle.
7. Placera köttfärsrullen med baconskarven neråt i en lättsmord ugnsform.
8. Stek i mitten av ugnen 50-60
minuter
Serveras gärna med kokt potatis, gräddsås s.k. brun sås och lingon eller morfarsgurka :-)
Antal portioner 4-5
Det behöver du
3-4 stora gula lökar
2 msk margarin
1-2 mak curry
1-2krm kardemumma
4-500 g köttfärs
1-2 tsk salt
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk paprikapulver
1 söndersmulat lagerblad
nymalen svartpeppar
3-4 msk tomatpuré
1 dl yoghurt (10%)
ca 2 dl vatten
2 gröna paprikor i strimlor
Tillbehör:
ris
bananer,
yoghurt, gurka, citronklyftor, mango chutney, jordnötter, kokosflingor.
Köttfärscurry
Hur man
1. Fräs curry och kardemumma i margarinet innan du har i löken som ska svettas till genomskinlig.
2. Blanda i och stek köttfärsen.
3. Blanda sedan ner salt, krossade
tomater, pressad vitlök, paprikapulver, lagerblad, svartpeppar, tomatpuré, yoghurt och vatten.
4. Låt allt koka sakta i 30 minuter.
5. Strimla paprikorna och ha i dem i curryn, låt koka ytterligare 10 minuter.
Servera med nykokt ris och några av tillbehören i skålar på bordet. Jag har alltid jordnötter och kokos för konsistensens skull.
Antal portioner 4
Det behöver du
7-800 g oxkinder (ca 150-200g/ portion)
salt och peppar
rapsolja
1 stor gul lök
3 st vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
3-4 dl rödvin
köttbuljong
1 lagerblad
Ris eller pasta att servera till
Oxkindsragu
Hur man
1. Sätt på ugnen på 150 grader
2. Salta och peppra oxkinderna
3. Hacka den gula löken och vitlöksklyftorna.
4. Sätt en stekpanna på spisen och bryn
oxkinderna i olja. Lyft över kinderna i en ugnssäker gryta.
5. Svetta lök och vitlök i olja och häll över i grytan.
6. Häll de krossade tomaterna över köttet.
7. Vispa ur stekpannan med litet rödvin/buljong
och häll över köttet i grytan. Fyll på med rödvin och buljong så att det nästan täcker köttet. Låt koka upp.
8. Ställ grytan med lock på glänt i ugnen på 150 grader och låt
den stå där i 3,5 - 4 timmar.
Nu har du tid att göra något annat i flera timmar!
En stund innan köttet är klart kokar du ris eller pasta som ska serveras till rätten
Ta ut köttet
ur ugnen och dela det i mindre bitar som läggs tillbaka i grytan.
Nu har du en mör god rätt att äta. Perfekt bjudmat eftersom det mesta arbetet görs långt i förväg.
Senaste kommentaren
10.04 | 20:55
Hello from Sugar Moon Farm! thanks for your visit and feature on your website. Loved having you.
Hej från Sugar Moon Farm! Tack för ditt besök och funktionen på din webbplats. Älskade med dig.
25.12 | 10:47
"Morfars laxsallad" verkar väldigt spännande, den kommer absolut att tillredas på kontoret när julledigheten är över!
24.11 | 22:23
Har idag gjort din gryta men med skinkspad från en köpt skinka som grund. Mycket uppskattad!
16.02 | 11:14
Ja det borde funka, annars kan du bara ta mer vätska så ska det fungera.
Dela den här sidan