Antal portioner 4

Det behöver du

1 pajdeg - hemgjord enligt ditt eget recept eller färdig köpt

  • 500 g hjortfärs
  • 1-2 hackade gula lökar
  • smör och rapsolja till stekning
  • 1 tsk salt
  • 1½ krm svartpeppar
  • 1-2 dl finhackade förvällda kantareller
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 msk finsmulade torkade trattisar eller svarta trumpetsvampar
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk messmör
  • 1 msk soja
  • 1½-2 dl creme fraiche
  • ca 2 dl tärnad ost, gärna västerbotten eller annan smakrik ost

Hjortfärspaj med svamp

Hur man

Börja med pajdegen efter ditt eget recept!

Sätt ugnen på 225 grader.

  • Hacka löken och fräs den mjuk i smör - lägg åt sidan
  • fräs svampen i smör och lägg med löken
  • fräs hjortfärsen i smör till fin färg samt salta och peppra
  • strö vetemjöl över röran och tillsätt vattnet
  • krydda med den finsmulade svampen, timjan, messmör och soja.
  • låt allt koka ihop under lock ca 10 miuter.
  • tag av från värmen och rör ner creme fraiche
  • kavla ut degen och klä en rund form, låt vila ca 15 minuter för att behålla formen
  • nagga pajdegen och förgrädda den 10 minuter i ugnen
  • tag ut pajformen och fyll på med köttfärsröran
  • fördela osttärningarna över röran
  • grädda ytterligare 15 minuter.

servera pajen med en fräsch sallad t.ex.

grovrivna morötter dressade med färskpressad apelsin  eller

varva skivade tomater, skivad apelsin, finskuren silverlök och skivade svarta oliver, dressa med olivolja och en god balsamvinäger.

Antal portioner 4-5

Det behöver du

0,75 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
500 g blandfärs
0,5 gul lök riven
1,5tsk salt
1-2 krm vitpeppar
1 ägg
1 pkt bacon
3-4 dl lättkokta tärnade grönsaker (exvis morot, zuccini, palsternacka, sötpotatis)
0,5 -1 dl hackad persilja

Köttfärsgrotta

Hur man

Sätt ugnen på 175 grader

1. Låt ströbrödet svälla i mjölken.
2. Riv gul lök
3. Blanda färsen med ströbrödsmjölken, lök, salt, peppar och ägg till en jämn smet.
4. Lägg ut baconskivorna bredvid varandra på en skärbräda i rektangulär form.
5. Bred färsen över baconet.
6. Lägg de lättkokta grönsakerna blandade med den hackade persiljan i en hög längs med färsen och rulla sen ihop till en avlång rulle.
7. Placera köttfärsrullen med baconskarven neråt i en lättsmord ugnsform.
8. Stek i mitten av ugnen 50-60 minuter

Serveras gärna med kokt potatis, gräddsås s.k. brun sås och lingon eller morfarsgurka :-)

Antal portioner 4-5

Det behöver du

3-4 stora gula lökar
2 msk margarin
1-2 mak curry
1-2krm kardemumma

4-500 g köttfärs

1-2 tsk salt
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk paprikapulver
1 söndersmulat lagerblad
nymalen svartpeppar
3-4 msk tomatpuré
1 dl yoghurt (10%)
ca 2 dl vatten

2 gröna paprikor i strimlor


Tillbehör:
ris
bananer, yoghurt, gurka, citronklyftor, mango chutney, jordnötter, kokosflingor.

Köttfärscurry

Hur man

1. Fräs curry och kardemumma i margarinet innan du har i löken som ska svettas till genomskinlig.

2. Blanda i och stek köttfärsen.

3. Blanda sedan ner salt, krossade tomater, pressad vitlök, paprikapulver, lagerblad, svartpeppar, tomatpuré, yoghurt och vatten.

4. Låt allt koka sakta i 30 minuter.

5. Strimla paprikorna och ha i dem i curryn, låt koka ytterligare 10 minuter.


Servera med nykokt ris och några av tillbehören i skålar på bordet. Jag har alltid jordnötter och kokos för konsistensens skull.

Antal portioner 4

Det behöver du

7-800 g oxkinder (ca 150-200g/ portion)
salt och peppar
rapsolja
1 stor gul lök
3 st vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
3-4 dl rödvin
köttbuljong
1 lagerblad

Ris eller pasta att servera till

Oxkindsragu

Hur man

1. Sätt på ugnen på 150 grader
2. Salta och peppra oxkinderna
3. Hacka den gula löken och vitlöksklyftorna.
4. Sätt en stekpanna på spisen och bryn oxkinderna i olja. Lyft över kinderna i en ugnssäker gryta.
5. Svetta lök och vitlök i olja och häll över i grytan.
6. Häll de krossade tomaterna över köttet.
7. Vispa ur stekpannan med litet rödvin/buljong och häll över köttet i grytan. Fyll på med rödvin och buljong så att det nästan täcker köttet. Låt koka upp.
8. Ställ grytan med lock på glänt i ugnen på 150 grader och låt den stå där i  3,5 - 4 timmar.

Nu har du tid att göra något annat i flera timmar!

En stund innan köttet är klart kokar du ris eller pasta som ska serveras till rätten

Ta ut köttet ur ugnen och dela det i mindre bitar som läggs tillbaka i grytan.

Nu har du en mör god rätt att äta. Perfekt bjudmat eftersom det mesta arbetet görs långt i förväg.

Senaste kommentaren

10.04 | 20:55

Hello from Sugar Moon Farm! thanks for your visit and feature on your website. Loved having you.

Hej från Sugar Moon Farm! Tack för ditt besök och funktionen på din webbplats. Älskade med dig.

25.12 | 10:47

"Morfars laxsallad" verkar väldigt spännande, den kommer absolut att tillredas på kontoret när julledigheten är över!

24.11 | 22:23

Har idag gjort din gryta men med skinkspad från en köpt skinka som grund. Mycket uppskattad!

16.02 | 11:14

Ja det borde funka, annars kan du bara ta mer vätska så ska det fungera.

Dela den här sidan