Matbröd

Antal portioner 40-50 skivor

Det behöver du

50 g jäst

5 dl rumsvarm svagdricka

8 dl vetemjöl

1 dl rapsolja

1 tsk salt

1 tsk kryddnejlika

½ tsk kanel

litet riven muskotnöt

1 dl mörk sirap

1 dl russin

1 dl hackade katrinplommon

1 dl hackade fikon

1 dl grovhackade hasselnötter

7-8 dl rågmjöl

Julbröd

Hur man

  • smula ner jästen i en bunke
  • rör i den rumsvarma svagdrickan
  • blanda ner vetemjölet litet i taget
  • rör sedan i allt utom rågmjölet
  • blanda om ordentligt
  • rör sist ner rågmjölet - prova dig fram till en lagom konsistens. inte alltför hård

Låt jäsa i 45 minuter

Knåda sedan igenom degen med några nypor av rågmjölet som du troligen har över av.

Dela degen i två delar och lägg i 2 st 1,5-liters smorda brödformar och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Sätt samtidigt ugnen på 175 grader.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.

Linda in bröden i rena handdukar och låt svalna på galler.

Låt bröden mogna ett dygn innan det skärs upp i tunna skivor. 

Brödet är jättegott när det är tunt skivat med en skiva stark ost på.

Antal portioner 16

Det behöver du

2,5 + 2,5 dl mjölk

1,5 dl havregryn

50 g jäst

75 g margarin

0,5 dl ljus sirap

1 tsk salt

12-14 dl vetemjöl special

litet mjölk till pensling 

Havregrynstekakor

Hur man

1. Koka gröt på havregryn och 2,5 dl mjölk.

2. Lägg i margarin, sirap och salt i gröten när den kokat klart.

3.Smula ner jästen i en bunke/matberedare och häll på 2,5 dl kall mjölk och lös upp jästen.

4. Häll ner grötblandningen i bunken och tillsätt mjölet.

5. Bearbeta i matberedare tills du ser att glutentrådar utvecklats.

6. Låt jäsa till dubbel storlek. (Kan bakas ut direkt men brödet blir då inte lika hållbart)

7. Dela degen i 16 bitar som rullas till bullar.

8. Kavla ut bullarna, lägg på plåt och nagga.

9. Sätt ugnen på 225 grader.

10. Låt jäsa ca 30 minuter.

11. Grädda tekakorna i 10 minuter mitt i ugnen. Pensla med mjölk för att få dem litet blanka.

12. Låt svalna på galler under bakduk.

Antal portioner 1 limpa

Det behöver du

3 dl vatten
1/4 pkt jäst
0,25 dl olivolja
0,5 msk salt
1 grovriven rödbeta (liten)
0,5 dl pumpakärnor

Saftigt rödbetsbröd

Hur man

1. Blanda jäst, ljummet vatten och olja i en bunke eller matberedare.
2. Tillsätt 7 dl vetemjöl special och salt
3. Knåda till en smidig deg.
4. Vänd ner de grovrivna rödbetorna och pumpakärnorna.
5. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
6. Häll upp degen på mjölat bakbord.
7. Knåda degen och forma till en limpa.
8. Lägg limpan i en lätt mjölad jäskorg och jäs i ytterligare 30 minuter.
9. Vält över limpan försiktigt på en bakpappersklädd plåt.
10. Grädda i 200 grader i 30 minuter. Spraya med vatten ett par gånger under gräddningen för en knaprigare skorpa.
11. Låt kallna på galler utan bakduk för knaprig skorpa.

Vill man kan man byta ut rödbetor mot morötter och pumpakärnor mot solroskärnor. Ev krydda med ett krm timjan vid p.2.

Det främre brödet på bilden är rödbetsbrödet.

Antal portioner 16 st

Det behöver du

50 g färskjäst
5 dl kall mjölk
0,5 dl rapsolja
1 ägg
1 msk salt
1 tsk anisfrön
1 tsk fänkålsfrön
2 msk ljus brödsirap
3-4 dl rårivna morötter(ung tre mellanstora)
1 msk nyponskalsmjöl
5 dl rågmjöl
9-10 dl vetemjöl special

litet mjölk att pensla med

Morotsbröd med nyponskalmjöl

Hur man

1. Lös upp färskjästen i mjölken
2. Tillsätt rapsolja, ägg, salt och brödsirap.
3. Stöt anis- och fänskålsfrön samt tillsätt dem
4. Riv morötterna och blanda ner.
5. Blanda sist ner nyponskalsmjöl, rågmjöl och vetemjöl special.
6. Kör din assistent på låg hastighet ca 5 minuter. Öka sen till full fart och kör ytterligare 3 minuter.
7. Låt degen jäsa en timme till dubbel storlek.
8. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 16 bitar.
9. Rulla degbitarna och forma dem något ovala. Lägg på bakpappersklädd eller smord och mjölad plåt.
10. Sätt ugnen på 225-250 grader. Själv sätter jag den på 235.
11. När bullarna jäst ca 30 minuter gräddar du dem i 7 minuter.
12. Pensla med mjölk och låt kallna under bakduk.

Antal portioner 16 bullar

Det behöver du

3/4 dl vetekross
3/4 dl havrekross
3/4 dl krossat linfrö
1 dl torkade bär/frukt (blåbär, äpple, tranbär, russin etc)
1/2 msk salt
2 dl kokande vatten

50 g färsk jäst
3 dl kall mjölk
1/2 dl rapsolja
2-3 msk baksirap
10-11dl vetemjöl special

Fullkornsbullar med frukt

Hur man

1. Blanda vetekross, havrekross, krossat linfrö, torkade bär/frukt i små bitar och salt i en bunke.
2. Häll kokande vatten över och rör om 
3. Låt stå någon timme att dra och svalna.
4. Smula ner jästen i en bunke (helst en assistent) och lös upp den i den kalla mjölken.
5. Fyll på i bunken med rapsolja, baksirap och den avsvalnade röran.
6. Lägg i knappt en liter vetemjöl special och starta assistenten.
7. Fyll på med mjöl tills du ser att degen släpper bunken precis. Låt maskinen gå 5 minuter på låg fart. Öka och låt gå ett par minuter till. Du ska se att glutentrådarna finns där i degen.
8. Låt degen jäsa övertäckt ett par timmar  i rumstemperatur tills den är fluffig.
9. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 16 bitar som läggs på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30-60 minuter under bakduk på plåten.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Grädda bullarna. I min ugnen tar det 9 minuter men det kan skilja från en ugn till en annan.
12. Pensla efter gräddning med vatten eller mjölk så blir de något blankare.

Antal portioner 30 - 32 st

Det behöver du

100 g margarin
1 l mjölk
100 g jäst
< 3 l vetemjöl
1 - 1½ tsk salt
1 msk socker

Olles tekakkor

Hur man

1. Smält margarinet och värm mjölken till fingerljummet.
2. Dela jästen och lös upp i litet av mjölkblandningen.
3. Häll på resten av mjölken, samt salt, socker och det mesta av vetemjölet.
4. Arbeta degen rejält i bunken, en assistent underlättar arbetet.
5. Jäs degen till dubbel storlek.
6. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 30-32 bitar.
7. Rulla till bullar som du plattar ut till tekakor vilka läggs på papprade plåtar med bakduk över.
8. Låt jäsa en andra gång på plåten. Det är viktigt att du låter jäsa två gånger!
9. Sätt ugnen på 225 grader.
10. Nagga tekakorna innan du gräddar dem 8-10 minuter.
11. Pensla med mjölk när de är klara och låt svalna under bakduk.

Senaste kommentaren

10.04 | 20:55

Hello from Sugar Moon Farm! thanks for your visit and feature on your website. Loved having you.

Hej från Sugar Moon Farm! Tack för ditt besök och funktionen på din webbplats. Älskade med dig.

25.12 | 10:47

"Morfars laxsallad" verkar väldigt spännande, den kommer absolut att tillredas på kontoret när julledigheten är över!

24.11 | 22:23

Har idag gjort din gryta men med skinkspad från en köpt skinka som grund. Mycket uppskattad!

16.02 | 11:14

Ja det borde funka, annars kan du bara ta mer vätska så ska det fungera.

Dela den här sidan