Småkakor

Antal portioner drygt 20

Det behöver du

100 g smält avsvalnat smör

1,5 dl strösocker

0,5-1 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

2 dl vatten

Rullrån

Hur man

Vispa samman samtliga ingredienser.

Låt stå och svälla upp till en timme.

Värm rullrånsjärnet på spisen. Vänd det några gånger för väl fördelad temperatur.

Smörj med litet smör och klicka ner ca en matsked smet i järnet och stäng. 

Vänd järnet rätt omgående och låt rånet gräddas till bra färg. För mig tar det ca 1-2 minuter att få en bra färg på rånen. Jag har 5-6 som inställning på spisens 9-gradiga skala.

Nu kommer det svåra - om man inte har ett bra redskap till hjälp att rulla med. Jag har en "trägaffel" som ser ut ungefär som en stämgaffel. Införskaffad på Stortorgets julmarknad i Gamla stan för en massa år sedan. Kanske finns de att köpa där än om du har tur.

Rånet är varmt och stelnar snabbt så det gäller att vara snabb i vändningen. 

När du väl rullat rånet låter du det svalna på galler.

Antal portioner 40-50 st

Det behöver du

1 ägg

2,5 dl mjölk 3%

2,5 dl vetemjöl

2 tsk strösocker

0,5 dl pilsner

  • 500 g kokosfett
  • strösocker

Struvor / Kejsarkronor

Hur man

  • Vispa samman samtliga ingredienser
  • Lår stå och svälla 1 timme

Värm upp kokosfettet till friteringstemperatur. Själv har jag inte mätt temperaturen men tror det är ca 160 grader om jag minns rätt. Jag använder nivå 5 på min 9-gradiga spisplatta redan från det jag börjar smälta fettet. Det har visat sig vara en llagom temp för att hålla värmen rätt för friteringen, men du får prova dig fram.

Värm samtidigt upp struvjärnet i fettet. Det måste vara riktigt hett när du börjar friteringen.

Häll upp strösocker i en djup tallrik och ställ bredvid spisen.

Doppa det heta struvjärnet i smeten så att smeten når nästan ända upp till kanten.

Låt hastigt droppa av och sänk ner järnet i kokosfettet. Håll i struvjärnet under tiden det friteras. Det tar 1-2 minuter till lagom färg.

Lossa försiktigt struvan från järnet med hjälp av en gaffel rakt ner i tallriken med strösocker  - tänk på att det är väldigt hett!

Lägg upp på galler att svalna helt.

Antal portioner ca 80

Det behöver du

100 g strösocker

100 g smör

500 g vetemjöl

2 tsk bakpulver

1.5 krm kardemumma

1,5 dl grädde

pärlsocker

Farmor Dagnys ringar

Hur man

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Rör smör och strösocker poröst
  3. Blanda de torra ingredienserna
  4. Rör växelvis ner de torra ingredienserna med grädden
  5. Ta upp på bakbord och knåda ihop det sista.
  6. Dela degen i 80 bitar och rulla ut varje del till en "korv" som formas till en ring
  7. Doppa ringarna i pärlsocker
  8. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt
  9. Grädda i 12-15 min beroende på ugnen

Senaste kommentaren

10.04 | 20:55

Hello from Sugar Moon Farm! thanks for your visit and feature on your website. Loved having you.

Hej från Sugar Moon Farm! Tack för ditt besök och funktionen på din webbplats. Älskade med dig.

25.12 | 10:47

"Morfars laxsallad" verkar väldigt spännande, den kommer absolut att tillredas på kontoret när julledigheten är över!

24.11 | 22:23

Har idag gjort din gryta men med skinkspad från en köpt skinka som grund. Mycket uppskattad!

16.02 | 11:14

Ja det borde funka, annars kan du bara ta mer vätska så ska det fungera.

Dela den här sidan