3. feb, 2014

Tekakor och fullkornsbullar

Min pappa Olle var som sagt duktig på att laga mat, men oftast var det mamma Dagmar som bakade matbröd och bullar. Tyvärr dog min älskade mamma alltför tidigt och pappa fick lov att lära sig det som mamma skött tidigare.

Bakade bullar gjorde han när han var på besök hos oss och det doftade så gott när vi kom hem från skola och "dagis" som det hette på den tiden. Så bakade han tekakor också! Tekakor som fick snålvattnet att rinna på oss alla. Morfar Olles tekakor har varit med oss de senaste minst trettio åren och bakas flera gånger om året. Tekakor är förresten grunden till de Farmorsmackor som jag ska berätta om vid ett annat tillfälle.

Den här gången bytte jag ut en del av vetemjölet mot grahamsmjöl. Det går alldeles utmärkt att likt Werner och Werner tänka det går lika bra med..... (selleri). Var inte rädd för att byta en ingrediens mot en annan - tag helt sonika det du har hemma - men vetemjölet ska du ha med till en större del ändå.

Fullkornsbullarna som ni fått receptet på här är en variant på ett bröd som ursprungligen innehöll lingonsylt och vetekli utöver diverse annat som jag också använder mig av. Bröd kan ju varieras i det oändliga, vilket jag också  roar mig med. I de bullar ni ser på bilden finns det torkade blåbär. Torkade äppelbitar fann jag i Saltå kvarns butik på Södermalm. Självklart kan man använda rågkross eller fyrkornskross, men kross av något slag ger brödet karaktär.

Tag dig tid när du bakar och låt det jäsa länge det blir faktiskt mycket godare om du lång- och kalljäser bröd.

Senaste kommentaren

10.04 | 20:55

Hello from Sugar Moon Farm! thanks for your visit and feature on your website. Loved having you.

Hej från Sugar Moon Farm! Tack för ditt besök och funktionen på din webbplats. Älskade med dig.

25.12 | 10:47

"Morfars laxsallad" verkar väldigt spännande, den kommer absolut att tillredas på kontoret när julledigheten är över!

24.11 | 22:23

Har idag gjort din gryta men med skinkspad från en köpt skinka som grund. Mycket uppskattad!

16.02 | 11:14

Ja det borde funka, annars kan du bara ta mer vätska så ska det fungera.

Dela den här sidan