31. mar, 2014

Herrgårdskakor på morfars vis

När jag var ung på -60-talet hade mina föräldrar precis skaffat sin första bil, en blå Volvo PV 544. Pappa köpte ingen bil förrän mamma skaffat sig körkort också. Båda var 40 fyllda innan de tog sina körkort. Då tog våra tågresor slut och vi åkte bil mellan Stockholm och Karlstad några gånger per år. Mina farföräldrar bodde där och vi hade en sommarstuga vid Vänerns strand.

Bilresan tog betydligt längre tid på den tiden då det inte fanns några motorvägar som nu. Dessutom åkte man igenom alla städer och byar på vägen. Då var det skönt med en paus för att sträcka på benen och få sig litet kaffe.

Halvvägs efter vägen ligger Arboga. Där fanns ett konditori vid Arbogaån som hette Herrgårdskonditoriet. Där upptäckte vi en fantastiskt god kaka som var liksom sandig i överkanten och knäckig i botten. Pappa som brukade baka småkakor för avkopplingens skull, bestämde sig för att försöka fixa till ett recept som blev snarlikt. Han hittade nämligen inget i någon kokbok och fick det heller inte i konditoriet. Efter en del experimenterande med olika framgångsrikt resultat blev det slutligen det som jag kallar för "Herrgårdskakor på morfars vis".

Jag tror nog att du också kommer att gilla dem. Var bara noga med att röra kakdegen väldigt luftig annars får du inte rätt resultat.

Senaste kommentaren

10.04 | 20:55

Hello from Sugar Moon Farm! thanks for your visit and feature on your website. Loved having you.

Hej från Sugar Moon Farm! Tack för ditt besök och funktionen på din webbplats. Älskade med dig.

25.12 | 10:47

"Morfars laxsallad" verkar väldigt spännande, den kommer absolut att tillredas på kontoret när julledigheten är över!

24.11 | 22:23

Har idag gjort din gryta men med skinkspad från en köpt skinka som grund. Mycket uppskattad!

16.02 | 11:14

Ja det borde funka, annars kan du bara ta mer vätska så ska det fungera.

Dela den här sidan