10. jun, 2014

Soppa, till fest och när inget annat funkar.

För mer än tio år sedan var jag tvungen att lära mig göra pureer och soppor när maken opererats i munnen. Inget gick att tugga! Nöden har ingen lag - men den ledde mig till upptäckten av vad soppor kan vara!

Soppa är bland det allra enklaste man kan göra, tycker jag, och så väldigt gott kalla såväl som varma. Ofta blandar jag ner olika grönsaker där en grönsak får vara huvudingrediensen som sedan smaksätts med andra grönsaker. Buljongen är viktig till en soppa och jag har hittat en burk med ekologiskt buljongpulver från BIOFOOD. Den är lätt att dosera i mindre eller större mängder och god och ekologisk. Många fördelar är det med den. Så måste det vara litet grädde också förstås eller creme fraiche eller matlagningsyoghurt. Fast numera köper jag aldrig burkar som det står matlagningsyoghurt på! De är jämförelsevis väldigt dyra då den vanliga turkiska yoghurten har samma fetthalt och är minst lika bra. Väljer man sen den ekologiska har man ett säkert bra kort till matlagningen!

Lök är en fantastisk smaksättare!, fast jag har en väninna som inte kan äta lök eftersom hon blir så väldigt dålig av det. Magen strejkar! Vad gör man då om man inte kan använda lök som smaksättare? Jag har kommit på att blek-/bladsellerin är en bra ersättare. Funkar i soppor, i köttfärssåser mm, mm.

Stavmixern är ett verktyg jag inte kan undvara i köket numera. Med den är det lätt att purea och finfördela grönsakerna till soppa. Med någon potatis i reder man soppan om man vill. Det kommer fler recept framöver på soppor allt efter som jag kommer att göra dem. Snart är det dags för "Sommarsoppa" så då blir det till att fota och lägga ut recept.

Senaste kommentaren

10.04 | 20:55

Hello from Sugar Moon Farm! thanks for your visit and feature on your website. Loved having you.

Hej från Sugar Moon Farm! Tack för ditt besök och funktionen på din webbplats. Älskade med dig.

25.12 | 10:47

"Morfars laxsallad" verkar väldigt spännande, den kommer absolut att tillredas på kontoret när julledigheten är över!

24.11 | 22:23

Har idag gjort din gryta men med skinkspad från en köpt skinka som grund. Mycket uppskattad!

16.02 | 11:14

Ja det borde funka, annars kan du bara ta mer vätska så ska det fungera.

Dela den här sidan