1. dec, 2014

Julbestyr

Så här i december är det mycket att bestyra. Traditioner gör sig påminda och gamla recept kommer till heders igen.

Min farmor Dagny var som jag tidigare berättat en riktig matmora. Farmor och farfar hade mjölkaffär och bodde i en lägenhet en trappa upp ovanför affären. I huset fanns också en köttaffär och en speceriaffär. På julafton bjöd farmor alla butikanställda på jullunch hemma i lägenheten. De turades om att gå upp för att äta. Där fanns syltor av skilda slag, kalvsylta, pressylta och rullsylta. Grisfötter, värmlandskorv, julkorv, skinka och en massa sillar, köttbullar, prinskorv, sillsallad, mimosasallad, risgrynsgröt, lutfisk, inkokt och gravad lax, leverpastej, ost och en hel del annat fanns också att ta för sig av. Julbordet dignade verkligen och allt hade hon lagat till på sin vedspis.

Numera är det visserligen en hel del som finns kvar på julbordet men mycket är borta eller äts på andra dagar än julafton. En rätt som tillkom på fyrtiotalet är Ebbas finska böckling. mamma och pappa var över till släkten i Finland 1946 och fick då med sig Ebbas recept hem. Ni hittar det under fliken fiskrätter. Det är en enkel rätt att tillaga men väldigt god. Den finns alltid med till jul och påsk hos oss. Ebba var för resten chefsbarnmorska i Hangö, kusin till min farmor och faster till Elisabeth Rehn.

Senaste kommentaren

10.04 | 20:55

Hello from Sugar Moon Farm! thanks for your visit and feature on your website. Loved having you.

Hej från Sugar Moon Farm! Tack för ditt besök och funktionen på din webbplats. Älskade med dig.

25.12 | 10:47

"Morfars laxsallad" verkar väldigt spännande, den kommer absolut att tillredas på kontoret när julledigheten är över!

24.11 | 22:23

Har idag gjort din gryta men med skinkspad från en köpt skinka som grund. Mycket uppskattad!

16.02 | 11:14

Ja det borde funka, annars kan du bara ta mer vätska så ska det fungera.

Dela den här sidan