8. aug, 2015

Filbunke

Många barndomsminnen dyker upp när jag letar i mina receptböcker. Filbunke är så intimt förknippat med sommar på Dingelsundet.

Mamma skickade mig och min syster till lagårn så gott som varje sen eftermiddag för att köpa nymjölkad opastöriserad mjölk hos bonden. Det var en mjölkflaska som gällde på den tiden. En sån där i plåt med lock på eller den vita emaljerade med blå kant. När vi kom hem med mjölken efter en kilometers vandring längs grusvägen hälldes mjölken upp i ett stort fat. Det var för att grädden skulle kunna skummas av på morgonen.

Men så gjorde hon förstås filbunke också. Hon hade tagit av litet från dagens frukostfilbunke som blandades med den spenljumma mjölken och fick sen stå över natten. Det brukade bli väldigt bra. Fast om det var åskväder skar sig filbunken  till mammas förtvivlan.

Något kylskåp fanns det inte, bara ett skafferi som låg i norrläge. Så hade farmor Dagny en jordkällare bakom sitt hus där mamma använde ena sidan av källaren. Farmor använde den andra. Ofta fanns där en drickaback också med allsköns goda drycker. Sockerdricka, Loranga, Champis och Lyckholms lättöl förstås.

Dagens filbunke görs ju på litet annorlunda sätt och blir nog egentligen aldrig lika god som den som finns i minnet mitt!

Senaste kommentaren

10.04 | 20:55

Hello from Sugar Moon Farm! thanks for your visit and feature on your website. Loved having you.

Hej från Sugar Moon Farm! Tack för ditt besök och funktionen på din webbplats. Älskade med dig.

25.12 | 10:47

"Morfars laxsallad" verkar väldigt spännande, den kommer absolut att tillredas på kontoret när julledigheten är över!

24.11 | 22:23

Har idag gjort din gryta men med skinkspad från en köpt skinka som grund. Mycket uppskattad!

16.02 | 11:14

Ja det borde funka, annars kan du bara ta mer vätska så ska det fungera.

Dela den här sidan